Забележителности

В близост до Комплекс Каталина може да посетите следните забележителности:
Пещера Снежанка

Пещера Снежанка

Разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. След отклонението от главния път от град Пещера към град Батак, има около 2 км тесен асфалтиран път, по който трудно се разминават два автомобила. По асфалтирания път се стига до паркинг, където може да оставите автомобила си. Пещерата е труднодостъпна (около 25 минути нагоре по стръмна екопътека с дължина 830 метра).
Пещера Лепеница

Пещера Лепеница

Лепеница е името на пещера, разположена в Западните Родопи. Пещерата се намира в подножието на връх Сюткя и територията около входа на пещерата е покрита с горски площи. Отстои на около 10 km югоизточно от град Ракитово.Река Лепеница тече по най-долния етаж на пещерата. На най-горния етаж могат да се видят много малки езера. На средния етаж се намира голямо разнообразие от пещерни образувания. Той е сух, с две езера, а в дъждовно време езерата стават четири. Наблюдават се множество сталактити и сталагмити, както и други форми.
Крепостта Цепина

Крепостта Цепина

Крепостта влиза в пределите на българската държава в средата на 9 век. Завладяна е от Византийската империя през 11 век, но е освободена при управлението на цар Калоян. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим и Цепина се превръща в негова престолнина. Крепостта е била внушителна, външните ѝ крепостни стени обхващали площ от 25 дка, а в най-високата ѝ част е бил изграден средновековен замък.
Село Дорково Палеонтологично находище

Село Дорково Палеонтологично находище

Село Дорково се намира в планински район, като е заобиколено от красивите горски масиви на Родопите. Разположено е на двата бряга на река Мътница, в североизточната част на Чепинската котловина. Лежи в южните поли на рида Каркария, който е част от Баташката планина.
Кулата Градот

Кулата Градот

На Градот е имало тракийско селище, Кулата е била тракийско светилище, а на Калето е имало тракийска крепост, която е защитавала селището, светилището и мястото на дионисиите – Дронтовица. Впоследствие е останала само Кулата, превърната в крепост по времето на деспот Слав, която е била свързана с крепостта Цепина. От своя страна м. Градот е чудесно място за бивакуване и къмпингуване, ако бъдат създадени условия за това.
Фотински водопади

Фотински водопади

Фотинските водопади се намират на 3 км източно от село Фотиново. Селото е разположено в Северозападни Родопи, на двата бряга на Фотинската река, на около 24 км от град Батак и 10 км от село Нова махала. На запад от него е Баташкият снежник.
Град Батак Исторически музей

Град Батак Исторически музей

Историческият музей в Батак е създаден през 1956 г. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, Балиновата и Шаровата къща. Музеят е научен културен институт, осъществяващ държавната политика по опазването на историческите и културни ценности и развитието на музейното дело в Община Батак. Чрез него се координират всички дейности в общината по издирването, изследването и представянето на културно-историческото наследство и природните ресурси за развитие на културен туризъм.
Град Батак Исторически музей

Музей на социализма град Пещера

Музей на социализма град Пещера представя развитието и гордостта на социалистическото автомобилостроене от 09.09.1944 година до 10.11.1989 година. Музеят е разположен на две нива като към главното ниво се слиза по широки и просторни стълби, пристъпвайки по които се разкрива смайващата гледка към целия музей. Второто ниво е сцената на бившото кино, зад която е монтирано огромно пано с изгед от град София от времето на социализма. То създава дълбочина на цялото помещение и прави музея още по внушителен. Първоначално са изложени 23 автомобила с тенденция да се допълнят с още три до четири автомобила. Такива възможности предоставя съществуващата зала. Но това далеч не означава и, че идеите на музея за развитието му са изчерпани. 

Вашата незабравима почивка в Каталина Резорт Ви очаква
Ценоразпис Онлайн резервация